“Arribar a la veritat més simple requereix anys de contemplació”
Isaac Newton
físic anglès (Woolsthorpe Manor 1643 – Kensington 1727)
Què en diu la ciència?
(Traducció literal d’un fragment de l’article neurocientífic “This Is Your Brain on Silence” publicat originalment a la revista finlandesa “Nothingness” l’agost del 2014 pel periodista freelance Daniel A. Gross, especialitzat en història i ciència)(1) Molt interessant. He fer una recerca dels estudis per afegir alguns enllaços.
Els estudis de fisiologia humana ajuden a explicar com un fenomen invisible pot tenir un efecte físic tan pronunciat. Les ones sonores vibren els ossos de l’orella, que transmeten moviment a la còclea en forma de cargol. La còclea converteix les vibracions físiques en senyals elèctrics que el cervell rep. El cos reacciona immediatament i poderosament a aquests senyals, fins i tot en mig del somni profund. Les investigacions neurofisiològiques suggereixen que els sorolls primer activen l’amígdala, grups de neurones situats en els lòbuls temporals del cervell, associats amb la formació de memòria i l’emoció. L’activació fa que s’alliberi immediatament les hormones de l’estrès com el cortisol. Les persones que viuen en ambients sempre forts experimenten sovint nivells crònics d’hormones d’estrès.
De la mateixa manera que el soroll d’un centenar de cotxes s’acumula en una paret irritant de soroll de fons, els efectes físics del soroll s’acumulen. El 2011, l’Organització Mundial de la Salut va intentar quantificar la seva càrrega de salut a Europa. (2)
Va concloure que els 340 milions de residents d’Europa occidental, aproximadament la mateixa població que els Estats Units, van perdre anualment un milió d’anys de vida sana a causa del soroll. Fins i tot va argumentar que 3.000 morts de malalties del cor eren, a la seva arrel, el resultat d’un soroll excessiu.
Per tant, ens agrada el silenci per allò que no fa; no ens desperta, no molesta ni ens mata, però, què fa? Quan Florence Nightingale va atacar el soroll com a “cruel absència d’atenció”, també va insistir en el contrari: la tranquil·litat és una part de l’atenció, tan essencial per als pacients com a medicació o sanejament. És una idea estranya, però els investigadors l’han començat a apreciar com a certa.
El silenci va començar a aparèixer en la investigació científica com a control o referència, enfront dels quals els científics comparen els efectes del soroll o de la música. Els investigadors l’han estudiat principalment de manera accidental, ja que el metge Luciano Bernardi va fer un estudi de 2006 sobre els efectes fisiològics de la música. “No hem pensat en l’efecte del silenci”, diu. “Això no havia de ser estudiat específicament”(3)
Tenia una sorpresa tranquil·la. Bernardi va observar mètriques fisiològiques per a dues dotzenes de subjectes de prova mentre escoltaven sis temes musicals. Va descobrir que els impactes de la música es podien llegir directament al torrent sanguini, a través de canvis en la pressió arterial, diòxid de carboni i circulació al cervell. (Bernardi i el seu fill són músics amateurs i volen explorar un interès compartit.) “Durant gairebé tot tipus de música, hi havia un canvi fisiològic compatible amb una condició d’excitació”, explica.
Aquest efecte tenia sentit, atès que l’escolta activa requereix atenció. Però la troballa més notable va aparèixer entre les pistes musicals. Bernardi i els seus col·legues van descobrir que els trams de silenci inserits aleatòriament també van tenir un efecte dràstic, però en sentit contrari. De fet, les pauses silencioses de dos minuts van resultar molt més relaxants que la música “relaxant” o un silenci més llarg reproduït abans de començar l’experiment.
Les pauses en blanc que Bernardi considera irrellevant, és a dir, es va convertir en l’objecte d’estudi més interessant. El silenci semblava augmentar-se pels contrastos, potser perquè donava una atenció especial als subjectes de la prova. “Potser l’excitació és una cosa que concentra la ment en una direcció, de manera que quan no hi ha res més desperta, llavors tens més relaxació”, diu.
El 2006, el document de Bernardi sobre els efectes fisiològics del silenci va ser la investigació més descarregada a la revista Heart . Una de les seves principals conclusions, que el silenci augmenta amb els contrastos, es veu reforçada per la investigació neurològica. El 2010, Michael Wehr, que estudia el processament sensorial en el cervell a la Universitat d’Oregon, va observar el cervell dels ratolins durant breus ràfegues de so. (4)
L’inici d’un so fa que s’il·lumini una xarxa especialitzada de neurones a l’escorça auditiva. Però quan els sons continuen de manera relativament constant, les neurones deixen de reaccionar en gran mesura. “El que realment fan les neurones és senyalar sempre que hi hagi un canvi”, diu Wehr.
L’aparició sobtada del silenci també és un tipus de canvi, i aquest fet va portar a Wehr a sorpresa. Abans del seu estudi de 2010, els científics sabien que el cervell reacciona a l’inici dels silencis. (Aquesta capacitat ens ajuda a reaccionar als perills, per exemple, o a distingir paraules en una frase.) Però la investigació de Wehr va ampliar aquests resultats demostrant que, notablement, el còrtex auditiu té una xarxa separada de neurones que es disparen quan comença el silenci. “Quan un so s’acaba de sobte, aquest és un esdeveniment igual de segur que quan s’inicia un so”.
Tot i que normalment pensem en silencis com a falta de sons, els nostres cervells s’estructuren per reconèixer-los, sempre que representin un trencament agut dels sons. Així doncs, la pregunta és què passa després d’aquest moment, quan el silenci continua i l’escorça auditiva s’introdueix en un estat de relativa inactivitat.
Un dels investigadors que ha examinat aquesta qüestió és el biòleg de la Universitat Duke, Imke Kirste. (5)
Com Bernardi, Kirste no intentava estudiar el silenci. El 2013, estava examinant els efectes dels sons en el cervell de ratolins adults. El seu experiment va exposar quatre grups de ratolins a diversos estímuls auditius: música, crits de ratolí, soroll blanc i silenci. S’esperava que els crits de cria de ratolí, com a forma de comunicació, puguin impulsar el desenvolupament de noves cèl·lules cerebrals. Com Bernardi, va pensar que el silenci era un control que no produiria cap efecte.
Com va resultar, tot i que tots els sons tenien efectes neurològics a curt termini, cap d’ells no va tenir un impacte durador. No obstant això, per la seva gran sorpresa, Kirste va descobrir que dues hores de silenci al dia van provocar el desenvolupament de les cèl·lules a l’hipocamp, regió del cervell relacionada amb la formació de la memòria, que implicava els sentits. Això va ser profundament desconcertant: l’absència total d’estimulació sonora tenia un efecte més pronunciat que qualsevol tipus d’entrada que es va provar.
Així és com Kirste va donar sentit als resultats. Sabia que “l’enriquiment
ambiental”, com la introducció de joguines o companys de ratolins, va encoratjar el desenvolupament de les neurones, ja que desafiaven els cervells dels ratolins. Potser l’absència total de so potser hagi estat tan artificial, va raonar – tan alarmant, fins i tot– que va provocar un major nivell de sensibilitat o alerta als ratolins. La neurogènesi podria ser una resposta adaptativa a la tranquil·litat misteriosa.
El creixement de noves cèl·lules al cervell no sempre té beneficis per a la salut. Però en aquest cas, Kirste diu que les cèl·lules semblen ser neurones en funcionament. “Vam veure que el silenci realment ajuda a les noves cèl·lules generades a diferenciar-se en neurones i s’integren al sistema”.
Mentre que Kirste destaca que les seves conclusions són preliminars, es pregunta si aquest efecte podria tenir aplicacions inesperades. Les condicions com la demència i la depressió s’han associat amb la disminució de les taxes de neurogènesi a l’hipocamp. Si es podria establir un vincle entre el silenci i la neurogènesi en els éssers humans, diu, potser els neuròlegs podrien trobar un ús terapèutic del silenci.
Tot i que és clar que el silenci extern pot tenir beneficis tangibles, els científics descobreixen que sota els nostres cranis “realment no hi ha res com el silenci”, diu Robert Zatorre, expert en neurologia del so. “En absència de so, el cervell sovint tendeix a produir representacions internes del so”.
Imagineu-vos, per exemple, que esteu escoltant “El so del silenci” de Simon i Garfunkel, quan la ràdio s’extreu bruscament. Els neuròlegs han trobat que, si coneixeu bé la cançó, el còrtex auditiu del vostre cervell roman actiu, com si la música encara estigui reproduint. “El que sentiu” no està generant el món exterior “, diu David Kraemer, que ha dut a terme aquest tipus d’experiments al seu laboratori de Dartmouth College. “S’està recuperant una memòria.”Els sons sempre no són responsables de les sensacions, de vegades les nostres sensacions subjectives són responsables de la il·lusió del so.
Aquest és un recordatori del poder imaginatiu del cervell: a la pissarra sensorial en blanc del silenci, la ment pot dirigir les seves pròpies simfonies. Però també és un recordatori que fins i tot en absència d’una entrada sensorial com el so, el cervell continua sent actiu i dinàmic.
El 1997, un equip de neurocientífics de la Universitat de Washington estava recopilant dades d’anàlisi cerebral de subjectes de prova durant diverses tasques mentals, com aritmètica i jocs de paraules. (6)
Un dels científics, Gordon Shulman, va adonar-se que, tot i que la cognició intensa va provocar pics en algunes parts del cervell, com era d’esperar, també causava descens en l’activitat d’altres parts del cervell. Semblava que hi havia un tipus d’activitat cerebral de fons que era més visible, paradoxalment, quan el subjecte de la prova es trobava en una habitació tranquil·la, sense fer absolutament res.
El principal científic de l’equip era Marcus Raichle, i sabia que hi havia bones raons per mirar més de prop les dades. Durant dècades, els científics havien sabut que l’activitat de “fons” del cervell consumia la major part de la seva energia. Les tasques difícils, com ara el reconeixement de patrons o l’aritmètica, de fet, només van augmentar el consum d’energia del cervell en pocs percentatges. Això va suggerir que, ignorant l’activitat de fons, els neuròlegs podrien passar per alt alguna cosa crucial. “Quan ho feu”, explica Raichle, “la majoria de les activitats del cervell acaben a la sala de tall.”
El 2001, Raichle i els seus col·legues van publicar un document seminal que definia un “mode per defecte” de la funció cerebral – situat a l’escorça prefrontal, activa en les accions cognitives – el que implica que un cervell “descansat” és permanentment actiu, recopilant i avaluant informació. L’atenció centrada, de fet, redueix aquesta activitat d’escaneig. El mode predeterminat, argumentat per Raichle i la seva empresa, té “una importància evolutiva més aviat òbvia”. La detecció de depredadors, per exemple, hauria de succeir de forma automàtica i no requeriria intenció i energia addicionals.
La investigació de seguiment ha demostrat que el mode per defecte també es reclama en l’autoreflexió. En 2013, a Frontiers in Human Neuroscience , Joseph Moran i els seus col·legues van escriure la xarxa de mode per defecte del cervell “s’observa més de prop durant la tasca psicològica de reflexionar sobre les seves personalitats i característiques (auto-reflexió), en lloc de pensar-se en si mateix, pensant en el concepte de si mateix, o pensar en l’autoestima, per exemple. ”Durant aquest temps, quan el cervell descansa tranquil·lament, va escriure a Moran i els seus col·legues, els nostres cervells integren informació interna i externa en un espai de treball conscient ”.
Extraiem de l’article de Daniel A. Gross que la ciència ha topat amb el silenci quan mirava cap a altres direccions, però s’ha hagut d’aturar per la consideració de les revelacions del silenci en sí. La neurogènesi és quelcom a seguir investigant.
Hem pogut sintetitzar a través de les diverses veus científiques que han extret dels seus estudis alguns principis relacionats amb les propietats del silenci en l’organisme:
- Relaxació mental
- Reducció d’estrès i ansietat, disminució de nivells de cortisol a la sang
- Disminució de la pressió arterial
- Sensació de benestar psicològic
- Neurogènesi a l’hipocamp
- Millora del sistema inmunològic
- Afavoreix la creativitat i la cognició
- Millora el son profund, ajuda a combatre l’insomi
- Apaivaga estats emocionals alterats
Així doncs podem afirmar que el silenci és un estat mental resultat de l’absència de contaminacions auditives entre d’altres, que relaxant cos i ment predisposa a l’individu a la regeneració orgànica i la pau interior.
Referencies bibliogràfiques:
1. Aquest capítol és en la seva majoria la traducció literal de l’article “This Is Your Brain on Silence” publicat originalment a la revista finlandesa “Nothingness” l’agost del 2014 pel periodista freelance Daniel A. Gross, especialitzat en història i ciència) http://nautil.us/issue/38/noise/this-is-your-brain-on-silence-rp Simplement hi he afegit alguns enllaços i uns comentaris al final.
2. Informe complert de l’estudi de l’OMS: http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0008/136466/e94 88.pdf
3. Estudi de Bernardi complert: https://europepmc.org/abstract/med/16199412
4. Estudi de Wehr publicat a la revista Neuron ARTICLE| VOLUME 65, ISSUE 3 , P412-421, FEBRUARY 11, 2010: https://www.cell.com/neuron/fulltext/S0896-6273(10)00046-2
5. Estudi de kirste complert: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4087081/
6. Article sobre l’estudi de Raichle: https://www.pnas.org/content/98/2/676